Éoutono. As mazás comezan a mesturarse cos tomates ou as cabazas no mercado ecolóxico que periodicamente se organiza nunha das prazas do centro da Coruña. A súa aparencia talvez non sexa para algúns tan bela como a das froitas ou verduras de cultivo convencional que se comercializan nos supermercados, pero o seu cheiro e sabor espertan os sentidos. Non é que sexan froitas e verduras feas, son orgánicas. Por iso é polo que o seu aspecto non sexa máis que a proba de que no seu cultivo non se usaron pesticidas químicos para blindarlas do ataque de insectos ou fungos.
A nova política agraria común (PAC) fomenta a produción ecolóxica como unha forma de coidar o medio ambiente e fomentar a biodiversidade ao non utilizar ningún produto químico. Con eles tamén abre o camiño para fomentar a alimentación máis sa e saudable. De feito, entre os seus obxectivos está que no horizonte do 2030 o 25% da superficie agraria europea estea dedicada aos produtos ecolóxicos. Pero logo a porcentaxe debería ir crecendo.
En España, os datos do último informe sobre a produción eco correspondentes ao ano pasado mostran como hai preto de 2,7 millóns de hectáreas cultivadas en todo o país, o que equivala ao 11% da supeficie agraria útil total do país. Por iso é polo que España estea entre os 10 maiores produtores de alimentos ecolóxicos por superficie do mundo.
Os consumidores, xa que logo, deberán acostumarse a esas froitas e verduras «máis feas», pero igual, «ou máis», sas que as de cultivo convencional. O técnico de campo Ignacio Sánchez explica o por que do seu aspecto. «Non se lles aplican tratamentos fitosanitarios, entón sofren os efectos das xeadas, o frío, os bichos.... poden saírlles manchas negras, engurrarse....», explica á vez que pon de exemplo esas laranxas cuxo aspecto é pouco apetecicle, pero que unha vez abertas teñen «un sabor doce e unha auga que non ten nada que envexar a outras laranxas de aspecto perfecto».
demais de manchas ou partes rugosas, as froitas ou verduras ecolóxicas poden ter formas estrañas. Non é a súa forma de disfrazarse ou parecer máis divertidas, é consecuencia dalgún ataque sufrido cando están dando o paso a froito despois da floración. «Cando está a se formar o froito poden ser picadas por unha avespa ou outro insecto. Son como un bebé e por iso é polo que adoptan unha alterada forma na súa estrutura», apunta o técnico de campo.
Non altera a calidade nin o sabor, só a forma. Tampouco modifica a calidade o feito de que algunhas froitas ecolóxicas aloxen no seu interior algún insecto. É a natureza.
O consumo de froitas e verduras feas, que moitas veces non pasan os estándares da gran distribución, axuda a rebaixar o despedicio alimentario. Ese é outro dos obxectivos da política agraria común e de estratexias como Da Granxa á Mesa para facer máis sosteniblela actividade agrogandeira.
Porque o desperdicio alimentario non é máis que a mostra da ineficiencia da cadea alimentaria que en España, segundo datos de Agricultura, xera unha perda de en torno ao 20% dos alimentos.